”Kunhan taas tästäkin viikosta selviäisi.” Vuosia sitten tämä oli lausahdus, jota kylvin harva se viikko. Kollegani huomautti asiasta ja hälytyskellot soivat, ehkä vähän liiankin myöhään. Oli vähän liikaa kaikkea aikataulupaineet töissä, läheisen sairastaminen, lapsiarki, talon rakennusprojekti ja kaiken keskellä piti treenata ja tietty täysillä sekin ja mitä kaikkea muuta olikaan. Arki oli suorittamista ja selviytymistä.
Olen vuosien varrella oppinut kuuntelemaan ja kiinnittämään huomiota siihen, että mitä keho ja mieli tarvitsee. Olen todennut, että tarvitsen aikaa jolloin ei ole mitään aikataulutettua ohjelmaa vaan voi olla vaan kotona tai spontaanisti tehdä jotain mukavaa. Vaalin niitä asioita mitkä ovat minulle tärkeitä ja tuottaa iloa. Nykyään jos sanon, että nyt on aika monta rautaa tulessa tai pikkasen liikaa kaikkea, pysähdyn miettimään, mikä on tässä hetkessä tärkeintä ja luotan, että haastavatkin asiat järjestyy. Matkassani kulkee työkalu jolla mieli rauhoittuu ja se on hengittäminen.
Business-terapeutti opintojeni päättötyöni tein stressin hallinnasta. Päättötyöstäni haluan tuoda esiin sen, että me ollaan parhaimmillaan optimivireinä. Optimivireys mahdollistaa, että kohtaamme asiat ja tilanteet tyynemmin, opitaan paremmin, huumorintaju ja luovuus kukoistavat, osataan vetää rajat sekä kommunikointi on muiden kanssa helpompaa. Usein ajatellaan, että me ollaan tehokkaita kun on niin sanottu turbovaihde päälle. Välillä sitä turbonappia tarvitaan, mutta pitkässä juoksussa se tyrehdyttää kehon energiavarannot.
Hälytyskellojen ylikuumenemisen ennaltaehkäisyksi tarjoan ”Työkaluja stressin hallintaan” ryhmävalmennusta. Valmennuksen tavoitteena on, että jokaiselle osallistujalle jäisi matkaan oivallus tai työkalu, joka kulkee matkassa mukana arjen hektisyyden rauhoittamisessa. Valmennuksen tarkoitus on, että jokainen löytäisi itselleen sopivan tavan rauhoittaa stressaavaa/ylivireistä mieltä tai tehdä asioita jo ennaltaehkäisevästi kohti optimivireää mieltä. Valmennuksessa tehdään erilaisia ratkaisu- ja voimavarakeskeisiä harjoituksia pienellä twistillä huumoria, joka on myös yksi stressiä lievittävä keino.
Valmennuksesta on tullut muun muassa seuraavia oivalluksia/palautteita:
“Yllättävän pienillä asioilla pystyy itse vaikuttamaan omaan fiilikseen/ tuntemuksiin/ olotilaan”
“Opin tiedostamaan paremmin stressiä. Lisäksi oivalsin, että pienillä ja helposti toteutettavilla asioilla voi hallita stressin tunnetta, esim. parin minuutin hengitys jo rauhoittaa oloa. Ymmärsin myös, että stressaavia asioita voi esimerkiksi kirjoittamistehtävän avulla oppia näkemään oikeassa mittasuhteessa ja että pitäisi olla liikaa stressaamatta asioista, joihin ei voi itse edes vaikuttaa.”
Kun huolehdimme itsestämme annamme parasta itsellemme. Sitä kautta annamme myös parasta läheisille ja itselle tärkeille asioille sekä sen parhaan panoksen työhömme.
Mitkä ovat sun hälytyskellot?
Miten sä ruokit sun optimivireyttä?
Mitä tärkeitä asioita sä haluat vaalia sun arjessa?